Grecka kuchnia nie jest tak popularna jak kuchnia włoska czy francuska. Być może dlatego, że trudno odtworzyć jej smak, bez oryginalnych, greckich produktów. Tym bardziej, kiedy będziecie w Grecji, nie liczcie kalorii, tylko rozkoszujcie się greckimi smakami. Co koniecznie musicie tutaj spróbować? Oczywiście poza oliwą, oliwkami, serem feta czy warzywami, dojrzewającymi w greckim słońcu?
1. Gavrosy – małe smażone rybki
Gavrosy to sardele smażone na głębokim oleju. Brzmi banalnie prosto, ale smakuje wyśmienicie. Gavrosy często goszczą na greckich stołach, zwłaszcza w wakacje. Więcej o gavrosach znajdziecie tutaj.
2. Horta – gotowana trawa
U nas zbiera się grzyby, w Grecji trawę. Następnie gotuje się ją i spożywa w postaci sałatki/dodatku do potraw. Co kryje się pod tą dziwna nazwą? Horta to różnego rodzaju zielenina zbierana w ogrodach lub na łąkach. Jednym z rodzajów horty jest vlita.
3. Tsipuro – alkohol dla prawdziwych greków
Jaki alkohol kojarzy nam się z Grecją? Zapewne większość z nas powie, że ouzo. Jednak wśród Greków większym poważaniem cieszy się tsipuro. Aby poznać grecką kuchnię, trzeba koniecznie spróbować tego alkoholu. Więcej o tsipuro znajdziecie tutaj.
4. Loukoumades – małe greckie pączki
Czas na deser! Loukoumades to małe pączki polane miodem lub czekoladą. Bardzo słodkie i zarazem bardzo pyszne. Więcej o loukoumades tutaj.
5. Souvlaki – greckie fast foody
Nie mogło w tym zestawieniu zabraknąć souvlaków. Co prawda zespół Pataków jest bardzo podzielony w kwestii oceny tej potrawy, ale prawda jest taka, że to najpopularniejszy fast food wśród Greków. – więcej o souvlakach tutaj.
0 komentarzy