Marcin mówi, że są dania, które w Grecji po prostu trzeba spróbować. Jednym z nich są jego ulubione gavrosy, czyli sardele. To małe rybki smażone na głębokim oleju. Możecie je spotkać w praktycznie każdej tawernie. Zwłaszcza, że wakacje to okres ich intensywnego połowu.
Jak się przyrządza sardele?
Przed smażeniem ryby się czyści. Teraz uwaga, brutalny opis: czyszczenie polega na oderwaniu głowy i wyciągnięciu wnętrzności. Następnie rybki obtacza się w mące i wrzuca na patelnię. Oczywiście nie można zapomnieć o posoleniu usmażonych już gavrosów. Z naszego doświadczenia wynika, że pomimo tego jak banalny jest to przepis, przygotowanie dobrych gawrosów jest zadaniem niełatwym. W greckich tawernach często spotkaliśmy się z tym, że rybki albo były bardzo tłuste albo przesmażone. Najlepsze gavrosy w Grecji robi nasz Thanasis – zresztą nie tylko gavrosy, jego talenty kulinarne znane są w całym Agriovotano i okolicach:)
Z czym to się je?
Gavrosy często podaje się w towarzystwie frytek, chociaż to dość ciężkostrawny zestaw i chleba, bo jak już wspominaliśmy tutaj, Grecy to jeszcze więksi chlebożercy niż Polacy. Według nas najlepszym dodatkiem do gavrosów są buraki pokropione cytryną i oliwą albo grecka horta, o której piszemy tutaj. Chociaż sałatka pomidorowa też będzie ok.
Chcecie poznać grecką kuchnię, koniecznie musicie zjeść gavrosy!
0 komentarzy
Funkcja trackback/Funkcja pingback