Grecy uwielbiają grillować, widać to szczególnie w święta. Kiedy w Wielkanoc czy Boże Narodzenie przejeżdżamy przez greckie wsie i miasteczka, widzimy kłęby dymu, a w powietrzy unosi się zapach grillowanego mięsa. Grillowanie ma tutaj długą historię, jest znane od antycznej Grecji i epoki brązu – są na to dowody w postaci grillów z tego okresu.
Zapewne dlatego najpopularniejszym fast foodem w Grecji są souvlaki, czyli mięsne szaszłyki z drobiu lub wieprzowiny. W Grecji spotkamy różne wersje tego dania, np. szaszłyki podawane na talerzu z frytkami i dodatkami warzywnymi oraz sosem tzatzyki lub całość zapakowaną w pitę (druga opcja jest popularniejsza).
Ile kosztuje souvlak?
Koszt tego dania zależy od regionu, w miejscach turystycznych będą droższe, ale zwykle to około 2,5 – 3,5 euro za porcję. Teoretycznie souvlaki są sprzedawane także w wersji wegetariańskiej, w praktyce dostajemy wybrakowanego souvlaka bez mięsa w środku. Raczej zapomnijcie o jakichś fantazyjnych dodatkach w postaci grillowanego tofu.
Mięso wieprzowe lub drobiowe
Tradycyjne souvlaki są robione z mięsa wieprzowego lub drobiowego, czasem możemy znaleźć wersję z owocami morza, jagnięciną czy wołowiną (ale na takie trudno natrafić).
Jeżeli lubicie fast foody lub chcecie zjeść coś szybko, tanio i jesteście entuzjastami mięsa, souvlaki są dla Was. Chociaż jak już wspominaliśmy, nie są to tylko dania dla turystów – Grecy je uwielbiają. 2 maja, po wielomiesięcznym lockdownie w Grecji, otwarto knajpy i Thanasis od razu zapowiedział, że jego pierwszym zakupem na mieście będzie souvlak. Tutaj dodamy, że kuchnia Thanasisa opiera się na warzywach, rybach i owocach morza, ale souvlak to souvlak.
0 komentarzy