Oliwa, cytryna i ocet w greckiej kuchni

kw. 20, 2021 | 0 komentarzy

Grecja słynie ze swojej zdrowej i smacznej oliwy z oliwek. Zapewne dlatego konsumuje się tutaj najwięcej oliwy na jednego mieszkańca w skali świata. Oliwę dodaje się do wszystkiego – od sałatek, po dania wytrawne, a kończąc nawet na niektórych deserach. Smaży się na niej, piecze, gotuje lub skrapla gotowe potrawy.

Jednak dodawanie hektolitrów oliwy do wszystkiego, to nie jedyny sekret obłędnego smaku greckiej kuchni. Poznając grecką kulturę, zrozumieliśmy że oliwa jest dobrym przyjacielem cytryny lub octu winnego. Do wielu potraw, nawet tych najprostszych jak sałatka z pomidorów czy gotowane jajka, dodaje się właśnie oliwę razem z octem (lub cytryną). Połączenie tych składników sprawia, że większość potraw jest po prostu smaczna.

Czy mogę dodać tutaj octu?

Nieraz przygotowując polską potrawę dla naszego przyjaciela Thanasisa, słyszeliśmy właśnie takie pytanie. Na początku byliśmy tym nieco zszokowani. Z czasem zrozumieliśmy jak ważne w tutejszej kuchni jest połączenie oliwy z kwaśnym smakiem. Sami spróbujcie w domu otworzyć puszkę z tuńczykiem, dodać do niej trochę cebuli, a następnie polać to oliwą wraz z cytryną – ostrzegamy ten przepis może być uzależniający. Oczywiście pod warunkiem, że posiadacie oliwę dobrej jakości, o co w polskich marketach niestety nie jest tak łatwo.

Co do octu, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Winny ocet smakuje inaczej niż znany nam z polski, spirytusowy i inaczej niż ocet winny z polskich marketów. Tym samym do kuchennych eksperymentów pt. poszukiwanie greckiego smaku warto zaopatrzyć się również w ocet winny – najlepiej ten prosto z Grecji 🙂 PS: Thanasis ma najlepszy ocet winny w całej wiosce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

piękna grecka plaża na wyspie Evia