Jaki alkohol najbardziej kojarzy Wam się z Grecją? Ouzo albo greckie wino? Ciepło, ale nie gorąco! Sami przed przybyciem do Grecji i poznaniem tubylczej kultury byliśmy przekonani, że tutaj pija się ouzo. Jednak rodowici Grecy mają innego faworyta – tsipuro!
Tsipouro – co to jest?
Tsipouro to taka grecka wódka, która ma moc. Ma specyficzny smak, więc niektórzy to lubią, inni mniej. Ten alkohol produkuje się wyłącznie na terenie Grecji. Zawartość alkoholu w tsipouro to 40-45%. Wytwarza się go z wytłoków winogron, czyli wszystkiego co zostaje przy produkcji wina.
Tsipouro dzieli się na dwie odmiany: czyste oraz takie z domieszką anyżu. To drugie smakiem przypomina ouzo, różni się jednak procesem produkcji.
Jak to się pije?
Podczas konsumpcji tsipouro dostaniemy literatkę z alkoholem i szklankę z wodą. Do alkoholu dodaje się preferowaną ilość wody. Po zmieszaniu tsipouro (w wersji bez anyżu) z wodą, mikstura zmienia kolor na biały i staje się mętna.
Koszty trunku
Większość alkoholi w Grecji jest droższa niż w Polsce – więcej o tym tutaj.
Ouzo i tsipouro są stosunkowo tanie, koszt jednego litra to 5-6 Euro, są to ceny u lokalnych producentów.
0 komentarzy