Czy wiedzieliście, że w Grecji możecie skosztować owoców kaki (persymony)? Co prawda pierwsze uprawy powstawały w Chinach i Japonii, ale zbiegiem czasu zyskały popularność również na południu Europy. Na greckiej wyspie Evia jest sporo drzew kaki. Jednak większość Greków z niejasnego dla nas powodu nie lubi persymony.
Co, kiedy, jak?
Persymona z wyglądu przypomina pomidora, ale smakuje jak bardzo słodka śliwka. Na Evii kaki dojrzewa w listopadzie/grudniu i wtedy możecie śmiało je podkradać z drzew. Uwaga: wybierajcie miękkie, w pełni dojrzałe owoce. My bardzo lubimy owoce kaki, ale prawdopodobnie jesteśmy jedynymi wielbicielami tego owocu w Agriovotano.
Dlaczego warto jeść owoce kaki?
Poza doznaniami smakowymi, do których akurat nas nie trzeba przekonywać, owoce te są bardzo zdrowe i bogate w witaminy. Przypisuje się im nawet wartości antynowotworowe.
Jeżeli uwielbiacie owoce kaki i chcecie mieć do nich nieograniczony dostęp, musicie odwiedzić Evię w grudniu.
0 komentarzy